Schatten

Gepubliceerd op 12 maart 2019 om 12:25

Als ik naar een kind kijk, zie ik een bijzonder uniek schepsel, hoe groot of hoe klein ze ook zijn. Het is een man of een vrouw in een dop, die uitgroeit tot een volwassen mens. Ik kan me zo verwonderen hoe iedereen anders is.

Bij de geboorte van een kind is zoveel meegegeven van wie het kind is. Het lijkt soms of alle baby’s hetzelfde zijn, zo schattig. Toch lost de ene baby zijn hongerprobleem op met keihard huilen, een andere baby zal gaan slapen en weer een andere maakt grappige geluidjes om aandacht te trekken.

Als peuter is dit niet veel anders. Er zijn kinderen bij met een stevige driftbui op zijn tijd, of een ander met een hangdag ertussen. Heel veel van deze acties, zo jong als ze zijn laat iets zien van de prachtige unieke eigenschappen van het kind, de schatten noem ik ze.

Een driftig kind, laat boos gedrag zien, en is tegelijkertijd zo goed om zijn/haar grens aan te geven. Een hangerig kind, laat hanggedrag zien, maar is goed om zijn/haar rust te pakken. Een bemoeigerig kind, laat bemoeigerig gedrag zien, en is ook betrokken of zorgzaam.
Zo hebben we allemaal onze eigen karaktereigenschappen, talenten, kwaliteiten en persoonlijkheidskenmerken om zaken op te lossen.

Ik daag je uit de komende weken met een andere blik naar jezelf en de mensen in je omgeving te kijken.

Wat zijn jouw schatten eigenlijk en herken je ze bij kinderen?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.