Ilona van der Sanden

Schatgraven met kinderen is ontstaan vanuit een verlangen, dat ik (Anke) zelf mocht ontdekken wie ik mag zijn. Toen ik aan het werk ging als kindercoach mocht ik met het kind samen zoeken en ontdekken, wie ben ik en wat heb ik nodig.

Lees meer »

Een andere kijk

In de methode ‘Schatgraven met kinderen’ word je als volwassene, coach of ouders, uitgedaagd om op een andere manier naar kinderen te kijken. Het kijken van een vervelend kind met negatief gedrag wordt veranderd. Het maakt plaats voor een kind met moeite en een grote hoeveelheid schatten te zien en  de mogelijkheden om met de moeite en de problemen om te gaan. Een kind wat zich overal graag mee wil bemoeien en door jou als volwassene als irritant kan worden ervaren, wordt dan een kind wat graag betrokken wil zijn en overzicht wil houden. Het is de uitdaging het kind bewust te maken van deze schat en deze op de goede manier in te zetten.

Lees meer »

Schatten: lego

Ik kreeg  van een moeder de vraag; “Elke dag weer komt mijn kind (jongen, 6 jaar oud) boos uit school. Ik loop met een schreeuwende jongen naar huis en thuis duurt het nog een hele tijd voordat het over is. Hoe kan Schatgraven hem hiermee helpen?” 

Lees meer »

Schatten

Als ik naar een kind kijk, zie ik een bijzonder uniek schepsel, hoe groot of hoe klein ze ook zijn. Het is een man of een vrouw in een dop, die uitgroeit tot een volwassen mens. Ik kan me zo verwonderen hoe iedereen anders is.

Lees meer »

Hoe het allemaal begon

Lang geleden toen ik tijdens mijn opleiding SPH stage liep op een Boddaert centrum, ontdekte ik al een droom voor Schatgraven, toen nog niet concreet. Er werden, in mijn ogen, over de hoofden van de kinderen regels en straffen opgelegd. Elke tien minuten zat er wel weer een nieuw kind op de trap of vloog er een waarschuwing door de lucht. Er was toen een diepe overtuiging ontstaan, hier geloof ik niet in, maar wat wel wist ik toen nog niet.

Lees meer »